Pasta czyli makarony

Wyjątkowa kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Wśród wielu wariantów, które proponuje europejska sztuka kulinarna na wyjątkową uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, kolorów i spora porcja składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie przyprawy

Polakom restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Klasyczne dania włoskie

Pasty są bazą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. kuchnia włoska Kraków Ryby, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony nie mogą się znudzić.

Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.

Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też lasagne, gnocchi, ravioli i liczne desery – takich jak granita czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mozarelli i pecorino.
Zobacz film

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *